07 joulu Esittelyssä Tarkmetin suunnittelijat
Tarkmetilla on vankkaa osaamista konesuunnittelusta. Suunnittelu on ammattitaitoa vaativa prosessi, joka alkaa asiakkaan tarpeesta. Matka tarpeesta tuotteen valmistukseen on pitkä, ja sen varrella on otettava huomioon useita seikkoja: Onko tuotteelle menekkiä? Miten sen kustannukset saadaan pidettyä järkevällä tasolla? Mitä materiaaleja käytetään? Miten tuotteesta saadaan hyvin valmistettava? Kun suunnittelija osaa vastata mm. näihin kysymyksiin, lopputuloksesta tulee kustannustehokas, hinta-laatusuhteeltaan optimaalinen ja tilaajan tarvetta parhaiten vastaava.
Tarkmet suunnittelee pääasiassa hydraulipuristimia ja magneettinostimia, mutta käytännössä myös mitä tahansa muita koneita. Tässä artikkelissa esittelemme Tarkmetin suunnittelijat.
Keijo Olkinuora
Mekaniikkasuunnittelija ja metallialan moniosaaja Keijo Olkinuora hyödyntää suunnittelutyössään vankkaa käytännön kokemustaan. 80-luvun alkupuolelta saakka metallialalla toiminut Keijo on kartuttanut ammattitaitoaan niin koneistuksessa, kokoonpanossa kuin suunnittelussakin.
— Minulla on taustani vuoksi valmistustekninen puoli hyvin hallussa. Olen ollut mukana vaikka minkälaisessa korjaamotoiminnassa, joten osaan ajatella lopputuotetta käyttäjän kannalta jo suunnitteluvaiheessa.
Tarkmetilla Keijo on ollut suunnittelun lisäksi myös kokoonpanossa ja päässyt näkemään lähietäisyydeltä, miten hänen piirtämänsä tuotteet toimivat käytännössä.
— Siinä on omat haasteensa, että saadaan kaikki toimimaan. Tykkään tehdä esimerkiksi protoja ja yksittäiskappaleita, koska niiden kanssa joutuu oikeasti ensin miettimään, mitä tekee. Haastetta on oltava aina. Suunnittelu on mielenkiintoista hommaa.
Niko Kärjenmäki
Jos Tarkmet olisi Ankkalinna, sen Pelle Peloton olisi suunnittelu- ja automaatiopäällikkö Niko Kärjenmäki. Niko on idearikas keksijä, jonka kiinnostus erilaisten laitteiden väsäilyyn alkoi jo lukioaikoina. Niko on työskennellyt Tarkmetilla aina valmistumisestaan saakka. Suunnittelutyön lisäksi Niko toimii automaatioprojektien yhteyshenkilönä, asiakaskontaktina, sekä myös myyntityössä.
— On mukavaa kehitellä kaikenlaisia siistejä systeemejä. Mieleenpainuvin kehitystyöni on ollut NC-puristimemme hydrauliikkaan ja ohjausjärjestelmään liittyvä kehitys.
Nikon mukaan Tarkmetin vahvuuksiin konesuunnittelijana kuuluu se, että henkilöstöllä on kokemusta sekä valmistuksesta että suunnittelusta. Sen ansiosta lopputuotteet ovat kustannuksiltaan järkeviä ja hyvin valmistettavia. Tarkmet ei kuitenkaan ole vain suunnittelutoimisto, vaan yritys myös valmistaa tuotteita itse: suunnitteluvaiheessa käydään avointa keskustelua valmistuksen ja koneistajien kanssa.
— Koska valmistamme omia tuotteita, meillä on erityisosaamista myös muun muassa hydrauliikasta ja magneeteista. Tätä sisäistä tietotaitoa hyödynnämme tietyn tyyppisten laitteiden suunnittelussa.
Harri Krook
Harri Krook on pitkän linjan suunnittelija ja yrittäjä, joka ei kavahda haasteita. Yrittäjäksi suoraan koulun penkiltä 20 vuotta sitten hypännyt ja siitä lähtien suunnittelutöitä tehnyt Harri ottaa suunnittelussa asiat huomioon mahdollisimman laaja-alaisesti. Harri suunnittelee tuotteen valmistustekniikkaa ajatellen ja ottaa huomioon myös kustannuskysymykset, kuten sen, että tuotteessa ei saa olla turhan paljon osia.
— Suunnittelussa tulee puntaroida aika montaa asiaa. Parasta tässä työssä on se, että saan toteuttaa itseäni ja tuoda esiin omat ideani, jotka sitten yleensä näen vielä toteutuvan.
Matkan varrelta Harrin mieleen on jäänyt moni suunnittelutyö, mutta erityisesti hän nostaa esiin Tarkmetin S2000-akkumagneettinostimen. Vuosia kestäneessä projektissa Harrin usko oli välillä koetuksella, mutta lopulta tuote saatiin toteutumaan toivotulla tavalla.
— Onnistumiset palkitsevat sitten lopulta. Suunnittelutyö on kuitenkin jatkuvaa, ja kaikkia tuotteita pyritään kehittämään koko ajan. Näin yritys ja tuotteet menevät koko ajan eteenpäin, eivätkä jämähdä paikalleen.