Millaiseen käyttöön S2000-akkumagneettinostin soveltuu?

Tarkmetin uusi S2000-akkumagneettinostin soveltuu useiden eri teollisuuden alojen käyttöön. Useimmiten käyttökohteet ovat kone-, metalli- ja ohutlevypajoja, jotka nostavat magneetilla polttoleikattuja tai laserleikattuja levyjä. S2000-mallin pääasiallinen käyttötarkoitus onkin levymäisten kappaleiden nostaminen.

– Useimmiten nostimella nostetaan esimerkiksi leikattava aihio koneeseen tai valmis leikattu kappale ulos koneesta. Lopputuote voi olla sitten aika lailla mikä tahansa, kuten moottorikomponentti tai valmis osakokoonpano, kertoo suunnittelija Harri Krook.

Krookin mukaan S2000 sopii levypajoihin erityisesti automaattiominaisuuksiensa vuoksi. S2000-akkumagneettinostimen luo ei tarvitse fyysisesti mennä kytkeäkseen sen päälle, vaan nostin menee nostotilaan automaattisesti. Akkumagneettinostin ohjataan nosturilla oikeaan nostopisteeseen ja lasketaan kappaleen päälle. Automaattinen nostotila jättää kokonaan pois yhden työvaiheen, mikä nopeuttaa ja tehostaa toimintaa.

– Se on myös turvallisuuskysymys, etenkin esimerkiksi polttoleikkaamoissa, missä nostettavat kappaleet saattavat olla kuumia. Tarkmetin akkumagneettinostimen käyttäjän ei tarvitse kävellä nostimen luo tai nousta nostettavan kappaleen päälle. Se vähentää onnettomuusriskejä työpaikalla.

Suunnittelu- ja automaatiopäällikkö Niko Kärjenmäen mukaan S2000 madaltaa konepajojen kynnystä ottaa käsiteltäväksi uusia kappaleita. Vaikka uusista kappaleista ei olisi kokemusta, S2000-nostimen antureiden ja diagnostiikan tarjoamat tiedot tekevät niiden käsittelyyn ottamisesta ja käyttämisestä helpompaa.

– Nostimemme voi sitä kautta jopa helpottaa oman tuote- tai palveluvalikoiman kasvattamista.

Akkumagneettinostimet antavat nostodataa myös toisiinsa yhdistettyinä

S2000-akkumagneettinostimella voi nostaa kappaleita, joiden ainevahvuus on vähintään 5 mm. Optimaalinen ainevahvuus nostettavalle kappaleelle on 40 mm. Kappaleen koko tulee olla vähintään 265 x 265 mm. Ylärajaa kappaleen koolle ei ole – mikäli kappale ei lähde taipumaan tai ylitä nostimen 2000 kilon nostokapasiteettia, sen voi nostaa S2000-nostimella.

Taipuisammasta materiaalista valmistetut suuret kappaleet voi nostaa nostopuomiratkaisulla, jossa useampi nostin on yhdistettynä toisiinsa. Näin nostopisteet voidaan jakaa, eikä kappale pääse taipumaan. Vastaavanlaisia ratkaisuja on toteutettu myös perinteisillä nostimilla. Kärjenmäen mukaan ongelmana on tällöin kuitenkin ollut se, että nostimet eivät ole keskustelleet toistensa kanssa. Nostokapasiteetin laskeminen on jäänyt käyttäjän vastuulle.

– S2000-akkumagneettinostimet ovat nostopuomiratkaisussa yhteydessä toisiinsa siten, että ne ilmoittavat käyttäjälle kappaleen kokonaispainon ja jäljellä olevan nostokapasiteetin. Lisäksi nostimet hälyttävät, mikäli esimerkiksi jokin magneetti on muita kuormittuneempi nostotapahtuman aikana. Tällaista tietoa ei ole perinteisillä ratkaisuilla ollut saatavilla.

S2000 poistaa jäännösmagnetismin nostotapahtuman yhteydessä

Jäännösmagnetismin poistotoiminnon takia S2000-akkumagneettinostimella on mahdollista nostaa sellaisia herkkiä kappaleita, joita perinteisillä nostimilla ei ole voinut nostaa. Perinteisillä nostimilla nostetut kappaleet saattavat niihin jäävän jäännösmagnetismin vuoksi kerätä itseensä esimerkiksi hiomapölyä tai lastuja, jotka voivat kulkeutua loppukappaleen mukana kokoonpanoon ja aiheuttaa ongelmia lopputuotteessa.

– Koneistetuille kappaleille on usein vaatimuksena se, että niihin ei saa jäädä jäännösmagnetismia. Konepajat ovat sitten joutuneet kehittelemään erilaisia omia ratkaisuja, kuten räätälöityjä nostotyökaluja. Ne tulevat kuitenkin kalliiksi: ne kaikki tulee tarkastaa, arvioida ja huoltaa. Puhumattakaan siitä, paljonko tällaisten ratkaisujen kehittäminen vaatii aikaa. On paljon tehokkaampaa, jos nostoja varten on yksi akkumagneettinostin, joka poistaa tarvittaessa kappaleista jäännösmagnetismin nostotapahtuman jälkeen.