Mitä kaikkea puristimella voi tehdä?

Mitä kaikkea puristimella voi tehdä?

Puristin on monikäyttöinen kone, jota käytetään niin autokorjaamoissa, teollisuudessa kuin laboratorioissakin. Puristimelle löytyy varmasti yhtä monta käyttötarkoitusta kuin on käyttäjääkin. Tarkmetin toimitusjohtaja Ari Kärjenmäki ja mekaniikkasuunnittelija Keijo Olkinuora paljastavat parhaimmat vinkit puristimen hyödyntämiseen.

1. Laakereiden irrotus ja asennus

Kärjenmäki ja Olkinuora kertovat, että niin kutsuttu korjaamopuristin on puristimista monikäyttöisin. Sen kita on säädettävä, joten sisään mahtuvat niin isot, pienet kuin monitahoiset kappaleetkin.

– Monet käyttävät korjaamopuristinta esimerkiksi autojen, metsäkoneiden tai minkä tahansa ajoneuvon laakereiden irrottamiseen ja asennukseen. Puristin tekee työstä ammattimaista, kun kappaleita ei tarvitse hakata irti toisistaan. Korjaamopuristimella saa myös kätevästi oikaistua vääntyneen raudan. Myymme puristimiin lisävarusteina tuurnia, joita käytetään välikappaleina puristimien ja kappaleen välissä. Niiden avulla irrottaminen käy sujuvasti, Kärjenmäki sanoo.

2. Särmäys ja leikkaus

Puristimen monipuolisuutta lisäävät siihen kiinnitettävät työkalut. Puristimella voi tehdä monia eri työvaiheita samaan aikaan, mikä sujuvoittaa tuotantoa. Teollisuudessa käytetään paljon puristimeen kiinnitettäviä särmäystyökaluja, joilla voidaan muotoilla metallia haluttuun muotoon. Puristimeen voi liittää myös leikkaustyökalun, jolla voi leikata reikiä ohutlevyyn. Puristimella onnistuvat myös erilaiset upotukset, ohutlevyjen jäykisteet ja lävistykset.

Teollisuudessa puristimet toimivat usein osana automaattilinjaa, jolloin ne ovat täysin automatisoituja. Tällöin puristimet eivät ole yleensä peruspuristimia, vaan C- tai O-runkoisia.

–  Kartoitamme asiakkaan käyttötarkoituksen ja ehdotamme, millainen runko ja räätälöinti toimii heille parhaiten. Olemme onnistuneet vuosien varrella ratkaisemaan monta pullonkaulaa erilaisissa tuotantolaitoksissa, Kärjenmäki ja Olkinuora kertovat.

3. Kokoonpano

Puristimia käytetään usein erilaisissa kokoonpanoissa. Tarkmet on valmistanut eräälle asiakkaalle lämpöpuristimen, joka puristaa yhteen komposiittimateriaalista valmistettua tuotetta. Tarkmet on valmistanut myös kumivulkanointipuristimia, jotka puristavat yhteen jopa 300-asteista kumia.

4. Materiaalivahvuuksien ja hitsausaumojen testaus

Tarkmet myy puristimia paljon myös testikäyttöön niin teollisuuteen, laboratorioihin kuin kouluillekin.

– Eräs asiakas testaa puristimella ainevahvuuksia ja tekee murtokokeita laboratoriossa. Kouluissa puristimilla testataan muun muassa hitsaussaumojen kestävyyttä. Kun puristimeen yhdistää NC-ohjauksen, prosessista saadaan jatkuvasti dataa, Olkinuora sanoo.

Myös Tarkmetin uutuustuote, sähkösylinterillä toimiva puristin, sopii erinomaisesti laboratorio-olosuhteisiin ja kuumiin olosuhteisiin, joissa ei saa käyttää öljyä. Puristimen etuna on erityisesti nopeus, sillä sähkösylinterinen puristin on jopa viisi kertaa nopeampi kuin hydraulipuristin.