18 touko Tarkmetin akkumagneettinostin sai patentin – sisältää ainutlaatuista teknologiaa
Tarkmetin kehitteillä oleva akkumagneettinostin on saanut patentin Suomessa. Jatkohakemukset ovat vetämässä myös Euroopassa ja USA:ssa. Tarkmetin automaatiosuunnittelija Niko Kärjenmäki kertoo, että patentti saatiin ominaisuudelle, jota ei löydy koko maailmassa mistään muusta tuotteesta.
– Olemme kehittäneet akkumagneettinostimen ohjausta ohjelmistoyritys Wapicen kanssa. Kehitystyössä ilmeni ominaisuus, joka nähtiin arvokkaaksi. Tutkimme mahdollisuuksia saada patentti, jotta pääsemme suojaamaan keksintömme. Meille selvisi, että kyseessä on todellakin ainutlaatuinen ominaisuus.
Uusi keksintö parantaa nostamisen turvallisuutta
Usein magneettinostimien käyttäminen perustuu kokemukseen: nostajat pysyvät tietyllä turvaetäisyydellä ja tekevät paljon koenostoja. Myös standardit vaativat, että magneettinostimilla pitää pystyä nostamaan tuplakuorma ilmoitettuun nostokykyyn nähden. Läheltä piti -tapahtumia sattuu kuitenkin paljon.
Uuden keksinnön ansiosta akkumagneettinostin pystyy mittaamaan magneetin tartuntakyvyn ja ilmoittaa näytöllä, onko kappale siinä kunnolla kiinni. Nostin myös ilmoittaa nostettaessa, kuinka monta prosenttia nostokyvystä on käytetty. Magneetin tartuntakyvyn mittaaminen parantaa merkittävästi nostamisen turvallisuutta.
– Perinteinen magneettinostin ei pysty arvioimaan magneetin tartuntakykyä, sillä sitä ei ole pystytty mittaamaan. Tartuntakyky riippuu nostettavan kappaleen paksuudesta ja materiaalista. Jos esimerkiksi magneetissa on 1000 kiloa nostokapasiteettia ja se tarttuu ohueen metallilevyyn, levy voi irrota, koska nostimen magneetilla ei ole tarpeeksi materiaalia, johon magneetti voi rakentaa täysivoimaisen magneettikentän. Voi olla, että kyseistä kappaletta nostettaessa magneetin nostokapasiteetti onkin vain 100 kiloa, sillä magneetin tartuntakyky on niin heikko.
Irrotuspulssi oikean pituiseksi
Samalla patentoidulla ominaisuudella akkumagneettinostin pystyy mittaamaan, kuinka pitkä irrotuspulssi kappaleen irrottamiseen tarvitaan. Nostettavaan kappaleeseen jää jäännösmagnetismikenttä, minkä takia kappaleeseen pitää syöttää vastakkaista jännitettä, että kappale irtoaa nostimesta. Irrotuspulssin ajallinen pituus perustuu kuitenkin arvioon, joten joskus pulssi voi olla liian lyhyt tai liian pitkä.
– Jos pulssi on liian lyhyt, kappale ei irtoa. Jos pulssi on liian pitkä, kappaleeseen tulee vastakkainen magneettikenttä. Akkumagneettinostin pystyy mittamaan patentoidulla ominaisuudella irrotuspulssin oikean määräiseksi, mikä edesauttaa turvallisuutta ja nopeuttaa tuotantoa.
Nostin ilmoittaa, onko nosto turvallinen
Käytännössä akkumagneettinostimessa on näyttö, joka ilmoittaa, onko tartunta hyvä, hyväksytty vai hylätty. Tästä on hyötyä myös automatisoiduilla linjoilla.
– Jos robotti käyttää nostinta, nostin voi ilmoittaa robotille, ettei kappale ole hyvin kiinni ja robotti kutsuu käyttäjän paikalle. Näin varmistetaan, ettei linjalla mene mitään rikki, eikä tuotanto keskeydy pitkäksi aikaa. Akkumagneettinostin tuodaan markkinoille loppuvuodesta. Sen voi hankkia myös Leasing-rahoituksella.
Lue lisää Tarkmetin Leasing-rahoituksesta täältä